perjantai 20. maaliskuuta 2015

Osittainen auringonpimennys 20.3.2015

Aamu valkeni Helsingin seudulla harmaana, mutta iltapäiväksi luvattiin parempaa. Polariksen jäsenet havaitsivat pimennystä eri puolilla Etelä-Suomea ja kuvia on kerätty tähän. Pimennys alkoi klo 11.00. Kello 11.10 Lauttasaaressa aurinko näkyi pilvien läpi.
Seuraavan kuvan otan samalta paikalta klo 12, tulee hyvällä tuurilla ainakin havainnollistettua auringon liike taivaalla. Polariksen virallinen havaintoryhmä on eteläisessä Hämeessä ja siellä keli on parempi (kuvat alla). Lisää Erkki Vikgrenin pimennyskuvia löytyy kuvagalleriastamme.
Kuvatessa oli hyvät olosuhteet, alla pimennys maksimin aikoihin Erkki Vikgrenin kuvaamana.
Kello 12 Lauttasaaressa pimennys on lähellä maksimia. Pilvien suhteen tilanne ei ollut muuttunut. Auringon säteilyn pienenemisen kuvittelin havaitsevani selvästi, vaikka pilvet tietysti häiritsivät.

Timo Rasimus kuvasi aurinkoa 600-millisellä: 'Sää oli sellainen, että yläpilveä oli käytännössä koko aika auringon edessä. Välillä paksumpaakin pilviverhoa. Kuvattua silti sai, joskin ruutujen laatu vaihtelee paljon. Auringon ympärillä näkyi halo, jonka myös kuvasin.' Alla kuva pimennyksen maksimivaiheesta. Lisää pimennyskuvia on kuvagalleriassamme ja koko kuvasarja löytyy täältä.

Otaniemessä Aalto-yliopiston opiskelijat järjestivät pimennyksen yhteydessä tempauksen Alvarin aukiolla. Kuvia tilanteesta on täällä.


Myös Hyvinkäällä pilvet haittasivat kuvaamista, mutta pimennys kuitenkin näkyi. Timo Tapanisen ottama kuva on alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähtitieteellinen yhdistys Polaris ry:n vuosikokous pidetään perjantaina 21.4.2023 klo 19.00. Paikka on ravintola Amarillo, Uudenmaankatu 4-...