perjantai 6. tammikuuta 2012

Tulipalloja taivaalla

Olen itse nähnyt tulipallon kerran joskus 1960-luvun loppupuolella tai ainakin tulkitsin ilmiön sellaiseksi. Sen jälkeen en ole niitä nähnyt, joten mistään kovin yleisestä asiasta ei ole kysymys. Äskettäin 3.1.2012 Mikkelin Ursan jäsenet Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne saivat kuvattua  näyttävän tulipallon. Palava kappale näkyi poikkeuksellisen pitkälle, koska sen lentorata oli lähellä maata ja se oli harvinaisen kookas. Yleensä ilmakehään lentävät kappaleet ovat huomattavasti pienempiä.
Tiistai-iltana nähty tulipallo oli yhdestä syystä erittäin harvinainen. Iltalehden mukaan hajotessa kappaleesta kuului yliäänipamaus, joka on ukkosen jyrinää muistuttava ääni. Yliäänipamaus ei liity suoraan kappaleen hajoamiseen, vaan aiheutuu siitä, että äänen nopeuden ylittävä mikä tahansa  esine lentää ilmakehässä. Tällöin kappaleen eteen syntyy paineaalto, joka kuullaan pamauksena, kun se saapuu maan pinnalle. Ilmiötä voi verrata veneen tai laivan keula-aaltoon. Paineaalto seuraa kappaletta niin kauan kun sen nopeus on suurempi kuin äänen nopeus. Se ei aiheudu äkillisesti siitä, että nopeus kiihtyy yli Machin luvun 1 ('äänivalli' ylitetään) eikä siitä, että  'kappale saapuu ilmakehään'. Aalto on olemassa myös ilmakehän yläosissa, mutta koska paineen nousu riippuu nopeuden lisäksi myös tiheydestä, se on siellä heikko.
Nyt havaittua tulipalloa on selostettu mm. Lahden Ursan toimesta Ylen sivuilla.

Myös Timo Leponiemi on havainnut tulipallon 2.12.2011, siitä on kuvaus: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/558

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti